Körsbärsblommornas Japan
Körsbärsblommornas Japan
TOKYO - HAKONE - KYOTO - HIROSHIMA - MIYAJIMA - KYOTO

?
Notera att våra priser inte inkluderar flygbiljett - den köper du till själv på valfri rutt och med valfritt flygbolag. På så sätt blir våra resor både billigare och mer flexibla. Alla våra avgångar är garanterade så fort fyra personer bokat. Se flyginfo.

Avgångar

Datum Pris Längd Kommentar

Introduktion

En lagom lång resa fullproppad med intryck och upplevelser till ett Japan som är i sin vackraste skrud – körsbärsträden står i full blom! Vi besöker motpolerna Tokyo och Kyoto – den ena världens största megastad och futuristernas favoritplats, den andra den traditionella kulturen och hantverkets mecka. Vi hinner också med att besöka Hiroshima, en stad som rest sig ur askorna. Vi medverkar i en japansk teceremoni, besöker tempel, helgedomar, atomdomer, medeltida borgar, och njuter av hisnande vyer över Fujiberget. Vi hinner också äta det utsökta wagyu-köttet, mer känt som Kobebiff. Transportmedlet blir världens snabbaste men också säkraste höghastighetståg som vi åker i full fart, men vi hinner också ta det lugnt och njuta av körsbärsblommorna på samma storslagna sätt som japanerna gjort i 100-tals år: vi deltar i hanami, en traditionell körsbärsfest.

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Tokyo och slutar i Osaka. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Dag 2: Tokyo: Det moderna Japan (H: TOKYO)

F: L: M:

Vi påbörjar resan i Tokyo med ett besök i det kosmopolitiska Shinjuku. Skyskraporna tornar upp sig i skyn och i höghastighetshiss åker vi upp till utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget “Tokyo Metropolitan Government Building” designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange.

Utsikt från Tokyos stadshus

Nästa mål blir av det mer traditionella slaget – Meiji Jingu, en mystisk och vacker shinto-helgedom tillägnad Meiji-kejsaren, den kejsare som fått ge namn åt den restauration som 1868 blev det blodiga startskottet för Japans stapplande omvandling från shogun-styrd feodalstat till en parlamentarisk demokrati i västerländskt stuk.

Vi nästlar oss in på smågatorna och äter lunch på en av alla mysiga restauranger i modegalna Harajukus tvärgator. Efter lunch tar vi en promenad genom den ungdomliga stadsdelen förbi Tokyos olympiska stadium vidare till Shibuya. Kanske har ni sett Lasse Hallströms film med Richard Gere i huvudrollen och känner redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför den här stationen på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty.

Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller överhuvudtaget någon dokumentär om Japan känner ni också kanske igen Shibuyas “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen.

På kvällen avnjuter vi en gemytlig välkomstmiddag.

Dag 3: Tokyo: Science Fiction, framtid och förmodligen den godaste sushin i världen (H: TOKYO)

F: L: M:

Tidigt på morgonen beger vi oss till världens största fiskmarknad Tsukiji, där tiotusentals sushikockar sägs passera varje dag i jakt på den färskaste och finaste fisken. Marknaden spelade nyligen en viktig roll i den prisbelönta och kritikerrosade dokumentärfilmen “Jiro drömmer om sushi”. I år är sista året denna klassiska Tokyo-pärla går att besöka, då planen är att flytta marknaden utanför Tokyo så snart det går, kanske redan under sena 2018.

Ombord det förarlösa tåget

På eftermiddagen beger vi oss till Odaiba – den futuristiska konstgjorda ön som andas framtid med bland annat Toyotas enorma showroom och det hyperfuturistiska museet Miraikan. Dit tar vi det förarlösa tåget Monorail, och här får vi uppleva framtiden på nära håll – alltifrån allra nyaste vätedrivna bilar och robotar till den senaste forskningen om mänskligheten och universum.

Dag 4: Tokyo: Kejserliga trädgårdar (H: TOKYO)

F: L: M:

Under förmiddagen besöker vi den vackra Happo-en, en gömd trädgårdspärla som är populär för bröllop, samt de Östra trädgårdarna inom kejsarpalatsets murar och njuter av den berömda japanska trädgårdskonsten i sin vackraste form. Eftermiddagen spenderar vi på egen hand. Reseledaren tipsar gärna om shopping ställen, matupplevelserna eller kulturella evenemang som pågår just då i Tokyo.

Dag 5: Fujiberget: I Shogunens spår genom Hakone nationalpark (H: HAKONE)

F: L: M:

Idag är det Hakone nationalparken i det magnifika Fujibergets sluttningar som välkomnar oss. Här njuter vi med lite tur av en otroligt vacker utsikt över UNESCO-listade Fujiberget om vädret tillåter, åker linbana ovanför vulkan- och svavelmarks landskap, och seglar på Ashisjön. Vi besöker en gammal militärpostering från 1600-talet och lär oss hur shogunerna använde sig av olika strategier för att behålla makt i snart 300 år. Vi promenerar på den sista autentiska biten av gamla Tōkaidō vägen som kopplade samman Kyoto och Tokyo under hela Japans historia. På väg till vårt ryokan högt upp i berget upplever vi väldigt vackra och pittoreska omgivningar.

På kvällen njuter vi av en egen privat varmkälla på vårt gammaldags värdshus-ryokan, en mindre men ack så mycket mer autentisk variant av det superpopulära Yasuragi utanför Stockholm. Våra värdar ordnar en utsökt traditionell japansk middag.

Dag 6: Kyoto: Östra Kyoto (H: KYOTO)

F: L: M:

Kyoto var Japans huvudstad i över 1000 år, fram till 1868. Än idag är staden landets kulturella och spirituella center, och dessutom osedvanligt välbevarad – hela 17 stycken olika tempel, slott och helgedomar är listade på UNESCO:s världsarvslista.

Det är omöjligt att förstå sig på Japan, japaner och dess historia utan att bekanta sig med ’den stora trions’ arv, de tre samuraj- och feodalherrar som enade Japan för första gången och gav landet den formen vi känner idag.

Vi börjar vårt Kyotoäventyret med ett kort stopp vid Toyokuni-helgedomen, där krigsherren Toyotomi Hideyoshis (en av ovannämnda tre krigare) själ sägs vila. Vi fortsätter till “öronhögen” – ett monument uppfört av Hideyoshi mot slutet av 1500-talet som har en ganska makaber historia. Toyotomi sägs ha varit besatt av keramik och hans två misslyckade Korea-invasioner kallas ibland lite humoristiskt för “keramikkrigen”, för nästan det enda konkreta som japanerna vann genom krigen var en handfull koreanska keramiker, på den tiden överlägsna sina japanska diton. Många av de kidnappade koreanernas ättlingar är än idag verksamma inom samma tradition.

Vi fortsätter i keramikens spår och besöker ett machiya, ett traditionellt Kyoto-hus där Kanjiro Kawaii, en gång Japans främste keramiker bodde. Kanjiro var en nära vän till ett kanske bekant namn, Vilhelm Kåge, känd svensk konstnär och keramiker.

Ett stenkast bort ligger Det rena vattnets tempel – en finalist till “Världens sju nya underverk”, med en säregen 13 meter hög träbalkong konstruerad utan vare sig lim eller spik. Träbalkongen var bisarrt nog en populär plats att hoppa från under Edoperioden – för att få tur! Överlevde man fallet ansågs man välsignad av barmhärtighetens gudinna, som tillbeds vid templet.

Vi fortsätter ner för de vackra hantverkargatorna Ninenzaka och Sannenzaka och gör en fikapaus längs något av de trevliga caféerna innan vi kommer fram till Yasaka Jinja, en av Kyotos mest välbesökta helgedomar. Precis där utanför börjar geishastaden Gion, och vi kommer fram i precis lagom tid för att få en skymt av de stilfulla geishorna.

Dag 7: Kyoto: Över näktergalsgolv och Hanami (H: KYOTO)

F: L: M:

Vi börjar med Nijoborgen – berömd för sitt kvittrande “näktergalsgolv”, som skulle skydda shogunen från lönnmördare – de nästintill mytiska ninjorna. Vi går tillsammans över golvet och tittar också under golvet (om knäna tillåter) för att förstå den snillrika konstruktionen som har hållit golven knarrande i snart 400 år. På borgens innergård finns en utsökt japansk trädgård och med lite tur blommar de vackra körsbärsträden just denna dag.
Vårt nästa mål, den gyllene paviljongen, är en lika viktig symbol för Kyoto som Eiffeltornet är för Paris. Under Zen-templets guldfasad döljer sig en dramatisk historia, detaljerad av den kontroversielle författaren Yukio Mishima i den delvis verklighetsbaserade romanen “Den gyllene paviljongens tempel”.

De som vill får gärna följa med reseledaren på kvällen och uppleva en höjdpunkt för resan: Hanami! Hanami betyder “att beskåda blommor” på japanska, och vi går till de absolut vackraste platserna för körsbärsblom i Kyoto, platser som inspirerat otaliga konstnärer i över 1000 år. Vi sitter under träden i vackraste skrud, äter, dricker och umgås. Vi gör precis som japaner, och delar på notan! Mer japansk körsbärsupplevelse kan det inte bli!

Hanami i Maruyamaparken i Kyoto

Dag 8: Kyoto: Risfält och bambulund (H: KYOTO)

F: L: M:

Idag beger vi oss ut på cykel bland risfälten i Arashiyama och Sagano, Kyotos natursköna västra del där vi gör en cykeltur genom bambulundar och risfält, förbi uråldriga tempel och poethyddor. Arashiyma är ett välbesökt turistområde men på cykeln dröjer det inte länge förrän vi är nästan helt ensamma, med undantag för risbönderna. Här äter vi lunch på en liten charmig traditionell japansk restaurang.

Arashiyamas berömda bambulund

Vi besöker ett mystiskt och avsides beläget tempel som spelar en central del i nobelprisvinnaren Kawabatas roman “Kyoto, eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden”.

Dag 9: Hiroshima och Miyajima: Atombomben och den heliga ön (H: KYOTO)

F: L: M:

Med Shinkansen bär det iväg för en utflykt till Hiroshima, en stad som inte kan tyckas behöva närmre introduktion – men det moderna Hiroshima är faktiskt en av Japans trevligaste städer. Vi är här för att besöka det utmärkta fredsmuséet, stå rakt under den plats där atombomben exploderade, och se några av de få byggnader som stod kvar efter explosionen, och än idag har bevarats.
En stark upplevelse som inte lämnar någon oberörd, för många av våra gäster en absolut highlight på resan.

Atombombsdomen, Hiroshima

På eftermiddag lämnar vi Hiroshima och gör en tidsresa igen, den här gången tillbaka till japanska 500-talet. Vi besöker den heliga ön Miyajima, promenerar bland hundratals sikahjortar, går på ”svävande” Itsukushima shintotemplets plankor och njuter av vackra vyer över den gigantiska ”flytande” porten – torii från ett närmast 200 år gammalt tehus, där självaste numera avlidna kejsaren Hirohito drack berömda gröna macha – te 1948. På kvällen återvänder vi till Kyoto.

Sikahjortar i det fria

Dag 10: Kyoto: Japansk teceremoni och Kobebiff (H: KYOTO)

F: L: M:

Försmaken av det fina japanska téet från tehuset på Miyajima-ön ska utvecklas ytterligare idag: vi medverkar vid en traditionell japansk teceremoni och fördjupar oss i dess historia, seder och filosofi.

Eftermiddagen spenderar vi på egen hand och på kvällen äter vi en utsökt avskedsmiddag i Michelinklass med huvudrätten “Wagyu” (japanskt oxkött), mer känt som Kobebiff i Sverige.

Dag 11: Hemfärd

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö. Hemresa, för de som inte väljer att stanna längre eller resa vidare. Reseledaren finns i lobbyn på hotellet under förmiddagen.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.