Körsbärsblommornas Japan
Körsbärsblommornas Japan
TOKYO - KYOTO - HIMEJI - HIROSHIMA - NARA
?
Notera att våra priser inte inkluderar flygbiljett - den köper du till själv på valfri rutt och med valfritt flygbolag. På så sätt blir våra resor både billigare och mer flexibla. Alla våra avgångar är garanterade så fort två personer bokat. Se flyginfo.

Avgångar

Datum Pris Längd Kommentar

Introduktion

En resa fullproppad med intryck och upplevelser av ett Japan som är i sin vackraste skrud – körsbärsträden står i full blom! Vi besöker motpolerna Tokyo och Kyoto – den ena världens största megastad och futuristernas favoritplats, den andra traditionellt kultur-och hantverksmecka. Vi sover en natt i Hiroshima, en stad som rest sig ur askorna, susar förbi Fuji bergets hissnande toppar i 300 km/h och kopplar av i varma källor. Vi bekantar oss också med japanskt trädgårdskonst och det japanska köket i sin finaste form.

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Tokyo och slutar i Osaka. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Dag 2: Tokyo: Det moderna Japan (H: TOKYO)

F: L: M:

Vi påbörjar resan i Tokyo med ett besök i det kosmopolitiska Shinjuku. Skyskraporna tornar upp sig i skyn och i höghastighetshiss åker vi upp till utsiktsobservatoriet i det 243 meter höga skrytbygget Tokyo Metropolitan Government Building, designat av en av Japans främste arkitekter, Kenzo Tange.

Utsikt från Tokyos stadshus

Nästa mål blir av det mer traditionella slaget – Meiji Jingu, en mystisk och vacker shinto-helgedom tillägnad Meiji-kejsaren, den kejsare som fått ge namn åt den restauration som 1868 blev det blodiga startskottet för Japans stapplande omvandling från shogun-styrd feodalstat till en parlamentarisk demokrati i västerländskt stuk.

Vi nästlar oss in på smågatorna och promenerar genom det ungdomliga och modegalna Harajuku förbi Tokyos olympiska stadium vidare till Shibuya. Kanske har ni sett Lasse Hallströms film med Richard Gere i huvudrollen och känner redan till den rörande historien om hunden Hachiko, som satt utanför den här stationen på 1920-talet och nu finns förevigad med en staty.

Har ni sett filmen “Lost in Translation” eller överhuvudtaget någon dokumentär om Japan känner ni också kanske igen Shibuyas “scramble crossing” – en trafikkorsning som stängs av för trafik i alla riktningar och blir ett veritabelt hav av fotgängare i en halv minut, innan bilarna tar över igen.
På kvällen avnjuter vi en gemytlig välkomstmiddag.

Dag 3: Tokyo: Sushi och varm källa (H: TOKYO)

F: L: M:

Tidigt på morgonen beger vi oss till världens största fiskmarknad Tsukiji, där tiotusentals sushikockar sägs passera varje dag i jakt på den färskaste och finaste fisken. Marknaden spelade nyligen en viktig roll i den prisbelönta och kritikerrosade dokumentärfilmen “Jiro drömmer om sushi”. I år är sista året denna klassiska Tokyo-pärla går att besöka, då planen är att flytta marknaden utanför Tokyo i november 2016.

På eftermiddagen beger vi oss till Odaiba – den futuristiska konstgjorda ön som andas framtid med bland annat Toyotas enorma showroom. Dit tar vi det förarlösa tåget Monorail, och här får vi uppleva ett av resans highlights – en äkta japansk varm källa, ett underbart komplex byggt i 1600-talets Edo-stil, populärt för både familjer och par. Har ni varit på Hasseluddens Yasuragi eller hört talas om det, nu är det dags att njuta av dess storebror som många andra Tokyoiter.

Dag 4: Tokyo: Kejserliga trädgårdar (H: TOKYO)

F: L: M:

Under förmiddagen besöker vi den vackra Happoen, en gömd trädgårdspärla som är populär för bröllop, samt de Östra trädgårdarna inom kejsarpalatsets murar och njuter av den berömda japanska trädgårdskonsten i sin vackraste form. Eftermiddagen spenderar vi på egen hand. Reseledaren tipsar gärna om shopping ställen, matupplevelserna eller kulturella evenemang som pågår just då i Tokyo.

Dag 5: Kyoto: Östra Kyoto (H: KYOTO)

F: L: M:

Vi börjar dagen med ett kort stopp hos tv-spelsgiganten Nintendos gamla högkvarter där förra VD:n Hiroshi Yamauchi, en gång Japans rikaste man, startade sin bana. Ett stenkast bort har vi “öronhögen” – ett monument uppfört av berömda samurajen och krigsherren Toyotomi Hideyoshi mot slutet av 1500-talet som har en ganska makaber historia. Vi fortsätter till Toyokuni-helgedomen, där tidigare nämnda krigsherres själ sägs vila. Toyotomi sägs ha varit besatt av keramik och hans två misslyckade Korea-invasioner kallas ibland lite humoristiskt för “keramikkrigen”, för nästan det enda konkreta som japanerna vann genom krigen var en handfull koreanska keramiker, på den tiden överlägsna sina japanska diton. Många av de kidnappade koreanernas ättlingar är än idag verksamma inom samma tradition.

Vi fortsätter i keramikens spår och besöker en machiya, ett traditionellt Kyoto-hus där Kanjiro Kawai, en gång Japans främste keramiker bodde. Kanjiro var en nära vän till ett kanske bekant namn, Vilhelm Kåge, känd svensk konstnär och keramiker.

Ett stenkast bort ligger Det rena vattnets tempel – en finalist till “Världens sju nya underverk”, med en säregen 13 meter hög träbalkong konstruerad utan vare sig lim eller spik. Träbalkongen var bisarrt nog en populär plats att hoppa från under Edoperioden – för att få tur! Överlevde man fallet ansågs man välsignad av barmhärtighetens gudinna, som tillbeds vid templet.

Vi fortsätter ner för de vackra hantverkargatorna Ninenzaka och Sannenzaka och gör en fikapaus längs någon av de trevliga caféerna innan vi kommer vi genom vackra gränder fram till de berömda geishakvarteren i Gion – perfekt tajmat till när dessa mystiska damer och flickor rör sig i full mundering mellan te- och geishahusen.

Avslutningsvis har vi Yasaka Jinja ett stenkast bort – en av Kyotos mest välbesökta helgedomar, med enorma mängder körsbärsträd. Här finns också hur många matstånd som helst och den som vill avnjuta sin middag under bar himmel och körsbärsblom är detta den perfekt platsen för det.

Dag 6: Kyoto: Slott, dockor och tempel (H: KYOTO)

F: L: M:

Kyoto var Japans huvudstad i över 1000 år, fram till 1868. Än idag är staden landets kulturella och spirituella center, och dessutom osedvanligt välbevarad – hela 17 stycken olika tempel, slott och helgedomar är listade på UNESCO:s världsarvslista.

Idag börjar vi med ett besök på Nijoborgen – berömd för sitt kvittrande “näktergalsgolv”, som skulle skydda shogunen från lönnmördare – de nästintill mytiska ninjorna. Vi går tillsammans över golvet och tittar också under golvet (om knäna tillåter) för att förstå den snillrika konstruktionen som har hållt golven knarrande i snart 400 år. På borgens innergård finns en utsökt japansk trädgård och med lite tur blommar de vackra körsbärsträden just denna dag.

I närheten av Nijo hinner vi med ett besök hos Kyotos äldsta docktillverkare, Ando-san. Herr Ando själv bjuder på te och berättar om traditionerna och hantverket kring japansk docktillverkning.

Den gyllene paviljongen

Vårt nästa mål, den gyllene paviljongen, är en lika viktig symbol för Kyoto som Eiffeltornet är för Paris. Under Zen-templets guldfasad döljer sig en dramatisk historia, detaljerad av den kontroversielle författaren Yukio Mishima i den delvis verklighetsbaserade romanen “Den gyllene paviljongens tempel”.

Dag 7: Himeji och Hiroshima (H: HIROSHIMA)

F: L: M:

Med Shinkansen bär det iväg för en resa i tiden, till Hiroshima och Himeji. Vi börjar i Himeji, där vi besöker den unika borgen, världsberömd från 80-tals filmen‘ Shogun’. Efter 5 år av rekonstruktioner har man äntligen öppnat portarna för allmänheten.

Atombombsdomen, Hiroshima

Efter denna underbara samurajupplevelse fortsätter vi vidare till Hiroshima, en stad som inte kan tyckas behöva närmre introduktion – men det moderna Hiroshima är faktiskt en av Japans trevligaste städer. Vi är här för att besöka det utomordentliga fredsmuséet som lämnar ingen oberörd, stå rakt under den plats där bomben exploderade, se några av de få byggnader som stod kvar efter explosionen, och än idag bevarats. Vi tar med oss endast handbagaget, framåt kvällen checkar vi in på vårt centralt belägna hotell.

Dag 8: Miyajima: Den heliga ön (H: KYOTO)

F: L: M:

På morgonen lämnar vi Hiroshima och besöker den heliga ön Miyajima. Här promenerar vi bland hundratals sikahjortar och går på det ”svävande” Itsukushima shintotemplets plankor, dricker traditionellt japanskt grönt te och njuter av vackra vyer över den gigantiska ”flytande” porten från ett närmast 200 år gammalt tehus, så som kejsaren Hirohito gjorde år 1948.

Den heliga torii-porten vid Miyajima-helgedomen, utanför Hiroshima

På eftermiddagen återvänder vi till Kyoto och spenderar tid på egen hand.

Dag 9: Nara: Det forntida Japan (H: KYOTO)

F: L: M:

För de som inte har souvenirshopping eller liknande kvar på att-göra-listan beger vi oss tidigt till Nara, den historiska Yamato-statens första huvudstad. Vi besöker det magnifika världsarvet Todaiji-templet, som huserar världens största bronsbuddha. Templet härstammar från mitten av 700-talet och var världens största träbyggnad ända fram tills 1999 då japanerna uppförde ett ännu enormare basebollstadium i Yokohama. Inuti templet finner vi världens största brons-Buddha. Denna 13 meter höga staty stöptes under samma period och var ett så kostsamt projekt att det nästan ruinerade den unga japanska staten.

Todaiji-templet i Nara, världens näst största träbyggnad

På kvällen äter vi en härlig avskedsmiddag tillsammans.

Dag 10: Hemfärd

F: L: M:

Då har det blivit dags att säga adjö. Hemresa, för de som inte väljer att stanna längre eller resa vidare. Reseledaren finns i lobbyn på hotellet hela förmiddagen.

Det finns möjlighet att lämna bagage på hotellet för de som flyger sent på eftermiddagen. Flyg med bla.a. Finnair, Turkish Airlines, SAS och Air China anländer vanligtvis samma dag i Sverige. Flyg med Emirates och Qatar Airways går sent på kvällen och anländer dagen efter.