De sista samurajerna
De sista samurajerna
TOKYO - KAMAKURA - OSAKA - HIMEJI - KAGOSHIMA - HIROSHIMA - KYOTO - NARA

?
Notera att våra priser inte inkluderar flygbiljett - den köper du till själv på valfri rutt och med valfritt flygbolag. På så sätt blir våra resor både billigare och mer flexibla. Alla våra avgångar är garanterade så fort fyra personer bokat. Se flyginfo.

Avgångar

Datum Pris Längd Kommentar

Introduktion

En fantastisk resa genom de blommande körsbärsträdens Japan. Vi följer i samurajernas och shogunernas fotspår och besöker borgar och forna maktsäten. Vi lär oss om krigarklassens öde och besöker bla.a. den flygbas varifrån kamikazepiloterna en gång flög ifrån. Vi hinner känna på storstadspulsen i Tokyo, Osaka och Kobe men kommer även ut den väsensskillda lugna och stilla landsbygden med risfält och teodlingar. Vi avslutar resan med en oerhört exklusiv middag med en ung geisha.

Flyginformation

Den här resan börjar och slutar i olika städer. Vi rekommenderar en s.k. "multi-city" biljett som börjar i Tokyo och slutar i Osaka. Dessa biljetter kan köpas direkt hos flygbolagen eller resebolagen, som med vanliga biljetter. Mer info

Om man flyger från Sverige kommer man fram nästföljande dag till Japan, oavsett flygbolag. Detta innebär att avgången från Sverige ska vara bokad senast till dagen innan resans första dag.

Resplan

För detaljerat schema, tryck på respektive dag.

F = Frukost, L = lunch, M = Middag.

[dölj alla] [visa alla]

Dag 1: Ankomst till Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Ankomst senast denna dag till Japan. På egen hand till hotellet i Tokyo. Eskort från flygplatsen till hotellet är möjligt för en extra avgift, i mån av tillgänglighet. Se flyginfo.

Dag 2: Kejsarpalatset och Asakusa (H: TOKYO)

F: L: M:

Välkomna till storstädernas storstad, Tokyo! Vi rivstartar vår tur med ett besök på kejsarpalatset – tidigare Tokugawa-shogunatets högkvarter och plats för många historiskt viktiga händelser. Vi tar en promenad genom den östra kejserliga trädgården och njuter av den japanska trädgårdskonsten, precis som de högst uppsatta samurajklarerna gjorde en gång i tiden. Till eftermiddagen rör vi oss med tunnelbanan till det gamla nöjeskvarteret Asakusa och dess historiska gränder. På avstånd ser vi Tokyo Skytree, världens näst högsta struktur, och det var också här som Japans allra första skyskrapa byggdes med västerländska metoder 1890 och gavs det poetiska namnet “Molnpaviljongen”. Vi besöker bland annat templet Sensoji, det äldsta templet i hela Tokyo.

Dag 3: Historiska och moderna Tokyo (H: TOKYO)

F: L: M:

Första halvan av dagen fortsätter vi i samurajernas spår och tar ett väl tilltaget besök på Edo-Tokyomuseet där vi ser och upplever Tokyos historia i ett nötskal. Vi promenerar vidare genom den anrika stadsdelen Ryogoku där vi går förbi både sumostall och resterna av samurajen Kira Yoshinakas residens – skurken i en väldigt berömd historia om 47 herrelösa samurajer som nyligen filmatiserats som “47 Ronin” med Keanu Reaves i huvudrollen.

Lagom till lunch byter vi spår och hamnar i moderna Tokyo, i Shinjuku – ett av Tokyos häftigaste höghusområden. Efter en kort men fotogenisk vandring genom området tar vi oss upp till högsta våningen i Tokyos stadshus, där vi bjuds på en hisnande utsikt.

Vi fortsätter ett hopp med tåget till den hypermoderna stadsdelen Harajuku där blandningen av olika modestilar syns överallt: i arkitekturen, på de smala trånga gator fullproppade med små mysiga affärer och i kläderna på de tusentals hipsters som hittat hem i denna fantastiska stadsel. Vi promenerar genom smala gränder med trendiga caféer till Shibuya, där vi upplever den tätaste trafikerade trafikkorsningen i världen. Nej, det är inte biltrafik som fyller gatan, utan människor! På området finns också det karaokeställe där Bill Murray sorgset sjöng “More than this” för Scarlett Johansson. Vi besöker den trogna hunden Hachikos staty, ett djur vars historia förevigats i bland annat Lasse Hallströms film från 2009 med Richard Gere I huvudrollen.

Dag 4: Sushi och Kamakura (H: TOKYO)

F: L: M:

Idag är det dags för en av de saker som bäst kännetecknar vår bild av Japan: sushi! Sushi är typisk Tokyomat, uppfunnen och utvecklad här i byn då shogun Tokugawa Ieyasu på början av 1600-talet grundade sin militärregim här. Shogunen bjöd in berömda fiskare från hela Japan för att försörja den nya växande staden med mat, och sushi föddes! Tidigt på morgonen gör vi ett besök på världens största fiskmarknad Tsukiji, där var sjätte fisk i världen säljs. I år är också sista chansen att besöka den här klassiska Tokyopärlan (enligt lokala myndigheter), då hela marknaden kommer flyttas till en ny plats utanför Tokyo från och med hösten.

Hemlagad sushi

Vi provar under dagen också på att göra vår egen sushi under ledning av en äkta sushimästare.

Vidare beger vi oss mot Kamakura, en liten trevlig kuststad som var sätet för det första shogunatet mellan 1192 och 1333, mest känd för sin gigantiska bronsbuddha som sitter i ständig meditation utanför Kotokuin-templet.

Dag 5: Osaka (H: OSAKA)

F: L: M:

Idag beger vi oss mot Osaka med snabbtåget Shinkansen. Efter ankomsten beger vi oss till Osakas borg, byggd under Toyotomi Hideyoshi i slutet av 1500-talet och förstörd ett flertal gånger under sin våldsamma historia. Idag är den en stolt symbol för Osaka och vittnar om samurajernas storhetstid. Efter borgen besöker vi en knivaffär där vi lär oss om det speciella japanska stålverket, ett hantverk som går tillbaks tusentals år. Under eftermiddagen njuter vi av staden på egen hand.

Dag 6: Osaka och Kobe (H: OSAKA)

F: L: M:

Den här dagen tillägnar vi ett av Japans största lika historiska som moderna problem – jordbävningar. Vi börjar dagen med ett besök på Japans högsta skyskrapa, Abeno Harukasu, och fortsätter sen till ett naturkatastrofcenter där vi bla.a. får uppleva hur Kobejordbävningen kändes. Lagom till lunch fortsätter vi till staden Kobe själv, som rest sig från förstörelsen 1995 som en modern fågel Fenix. Reseledaren är behjälplig med att boka in en utsökt kobebiffsmiddag för de som känner sig lockade av det minst sagt mytomspunna köttet.

Dag 7: Himeji, Kagoshima (H: KAGOSHIMA)

F: L: M:

På morgonen skickar vi vårt huvudbagage separat till Hiroshima och tar bara med vad vi behöver för två nätter i Kagoshima.

Himejiborgen

Återigen hoppar vi på snabbtåget – den här gången en kortare sträcka till Himeji. I Himeji ligger nämligen den största och mest spektakulära borgen i Japan vars huvudtorn nyligen har avtäckts efter fyra års restaurationsarbete, till viss del fortfarande pågående på insidan. Slottet har blivit använt som inspelningsplats till filmer som Tom Cruises “Den siste samurajen” och 80-talsserien “Shogun” med Richard Chamberlain.

Efter lunch hoppar vi tillbaks på snabbtåget och åker så långt man kan komma söderut utan båt – vi avlägger en sträcka på 820 km på mindre än fyra timmar och kommer till slut fram till det vulkaniska Kagoshima. Kagoshima är en underbar liten stad – vald som en av världens 5 mest älskvärda städer tillsammans med Rom, Seoul, Casablanca och Buenos Aires av det brittiska magasinet Monocle. Samurajstaden har ett långt och viktigt förflutet som Satsumadomänens huvudkvarter. Vi tar en lugn kväll och utforskar staden på egen hand – men för de som vill så anordnar reseledaren en gemensam utflykt till ett japanskt badhus med varm källa med underbar utsikt över staden och den närliggande vulkanön Sakurajima, till självkostnadspris.

Dag 8: Vulkaner och kamikazepiloter (H: KAGOSHIMA)

F: L: M:

Vi börjar dagen med en utflykt till vulkanön Sakurajima. Sakurajima snittar 2-3 utbrott om dagen, men det finns inget skäl för oro – det finns flera seismologiska stationer på ön som håller stenkoll på vulkanens aktivitet. Det bor nära 5000 människor på Sakurajima.

Vulkanen Sakurajima, Kagoshima

Vi fortsätter tillbaks till fastlandet till den vackra landskapsträdgården Senganen, än i dag i den en gång så mäktiga Shimazuklanens ägo, feodalherrar i över 500 år i området.

Härnäst bär det av mot det mycket välbevarade samurajdistriktet i den lilla byn Chiran. Tack vare sin avlägsna position uppe i bergen kunde Chiran bevara sitt kulturarv, och vi kommer ta del av samurajernas levnadssättet, hus och arkitektur från mitten av Edoperioden. Vi besöker också Kamikazemuseet i närheten, det enda av sin sort i världen. Här bekantar vi oss med den häpnadsväckande och tragiska historien om de tonåriga japanska piloterna som offrade sina liv för sitt fosterland under andra världskrigets slutskede.

Dag 9: Den heliga ön Miyajima (H: HIROSHIMA)

F: L: M:

Efter vår sejour söderut är det dags att återvända till ön Honshu. Idag vänder vi kosan mot Hiroshima men beger oss först till den närliggande ön Miyajima, dit vi kommer lagom till lunch. Miyajima – tempelön – räknas som en av Japans japans tre vackraste vyer alltsedan 1600-talet och charmen håller än idag. Vi ser den vackra toriiporten som vid högvatten ser ut att flyta på vattnet och utforskar ön i lugnt tempo. I Hiroshima på eftermiddagen.

Dag 10: Atomminnen (H: KYOTO)

F: L: M:

Tempelöar i all ära, men när man hör namnet “Hiroshima” tänker alla på samma sak – atombombningen av staden den 6:e augusti 1945 och de fruktansvärda följderna av den.
Förmiddagen ägnar vi åt ett besök på det fantastiskt genomtänkta fredsmuseet. Vi går igenom fredsparken och ser de olika monument som rests till offrens ära, och inte minst besöker vi “Atomdomen”, en av få byggnader i centrala Hiroshima som inte var helt bortblåst efter bombningen på grund av att den befann sig nästan precis under explosionens hypocenter.

Efter lunch beger vi oss så småningom mot Kyoto.

Dag 11: Näktergalsgolv och hantverk (H: KYOTO)

F: L: M:

Kyoto var Japans andra “permanenta” huvudstad efter Nara – och var så i över 1000 år, ända fram till 1868. Även om den faktiska makten bara legat här tidvis så har Kyoto alltid varit landets religiösa, historiska och kulturella center. Staden andas än idag “gamla Japan” på ett sätt som helt enkelt inte går att jämföra med andra städer. I Kyoto är det till exempel än idag vanligt att se folk bära kimono, medan västerländsk dress är mer legio i övriga Japan.

Nijoborgen

Vi börjar dagen med ett besök på Nijoborgen som som med sitt näktergalsgolv som skulle skydda shogunen från ninjor tog hela 25 år att byggas, och det sägs att över 1.2 miljoner människor deltog i byggnationer.

Ett stenkast från Nijoborgen ligger Kyotos äldsta dockmakare – Ando-san. Ando själv tar med oss på övervåningen, bjuder på lite japanskt te och berättar om hantverket.
Näst på tur står Den gyllene paviljongen, ett Zen-buddhistiskt tempel som är förgylld med inte mindre än 30 kilo ren 24-karats guld och en av Kyotos höjdpunkter.

Nästa stopp blir en rökelseverkstad med ca 400 år på nacken, där vi får stiga in bakom kulisserna och se hur hantverket går till och lära oss om rökelsens historia.

Under eftermiddagen beger vi oss till det enastående templet Kiyomizudera och de kringliggande gamla stadsdelarna kända för sina hantverk. Framåt kvällen strösar vi runt i charmiga stadsdelen Gion och spanar efter geishor bland de anrika tehusen.

Dag 12: Dagsutflykt till Nara (H: KYOTO)

F: L: M:

Dagens program är reserverat för Nara, Japans första “permanenta” huvudstad på 700-talet. Idag är Nara en vacker liten stad med så många som sju sevärdheter listade på UNESCOs lista över världsarv. Vi besöker helgedomen Kasuga Taisha och promenerar genom den lummiga Naraparken där tusental sikahjortar går fritt.

Sikahjortar i det fria

Vi kommer så småningom till det fantastiska Todaijitemplet som huserar världens största bronsbuddha, i original från mitten av 700-talet. På vägen gör vi ett kort uppehåll hos en gammal kalligrafimästare.

Dag 13: Kyoto, avskedsmiddag med maiko (H: KYOTO)

F: L: M:

Vi börjar dagen med ett kort stopp hos tv-spelsgiganten Nintendos gamla högkvarter där förra VD:n Hiroshi Yamauchi, en gång Japans rikaste man, startade sin bana. Ett stenkast bort har vi “öronhögen” – ett monument uppfört av krigsherren Toyotomi Hideyoshi mot slutet av 1500-talet som har en ganska makaber historia. Vi fortsätter till Toyokunihelgedomen, där tidigare nämnda krigsherres själ sägs vila. Toyotomi sägs ha varit besatt av keramik och hans två misslyckade invasioner av Korea kallas ibland lite humoristiskt för “keramikkrigen”, för nästan det enda konkreta som japanerna vann genom krigen var en handfull koreanska keramiker, på den tiden överlägsna sina japanska diton. Många av de kidnappade koreanernas ättlingar är än idag verksamma inom samma tradition.

Vi fortsätter i keramikens spår och besöker en machiya, ett traditionellt Kyoto-hus där Kanjiro Kawai, en gång Japans främste keramiker bodde. Kanjiro var en nära vän till ett kanske bekant namn, Vilhelm Kåge, känd svensk konstnär och keramiker och tidigare konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik.

En maiko (ung geisha) häller upp öl åt reseledaren Dennis

På kvällen avslutar vi programmet för turen med en middag på en restaurang i ett av Kyotos geishakvarter. Det blir inte bara läcker traditionell japansk mat utan även extra sällskap – Japanexperterna är stolta över att vara den enda skandinaviska resebyrån med kontakter i geishavärlden. En maiko (ung geisha) underhåller oss med dans och alkohol och berättar också om livet i tehusen.

Dag 14: Hemfärd

F: L: M:

Vi tar farväl för denna gång. Transport till flygplatsen (till självkostnadspris) arrangeras av reseledaren för de som inte ska vidare på egen hand.