Körsbärsblom

Körsbärsblom

Körsbär och körsbärsblom är starkt förknippade med den japanska folksjälen. I Japan anses de kortlivade blommorna en potent symbol för hur även den mest slående skönhet är dömd att få ett hastigt slut. Kärleken för de hastigt försvinnande blommorna går närmast att jämföras med skandinavers solkärlek och frammanar på samma vis en ångestfärgad men sprudlande glädje. Den stora skillnaden är att körsbärssäsongen är t.o.m. kortare än den svenska sommaren – efter att blommorna slagit ut för fullt dröjer det i regel bara en vecka innan de börjar falla av.

Under blomstersäsongen samlas japaner varhelst det finns körsbärsträd och iakttar hanami – en picnic under blommorna.

Körsbärsblommorna anses särskilt vackra eftersom de flesta sorter blommar på bar kvist, vilket alltså betyder att blommorna kommer före löven och ger blomstringen en särskilt färggrann prakt.

Sorter

Det finns många olika typer av körsbärsträd i Japan. Den art som på svenska kallas “äkta japanskt körsbärsträd” (Prunus serrulata) kallas för “bergskörsbär” i Japan och är vanligt förekommande vilt i de japanska bergen. Den allra populäraste och vanligast förekommande varianten är dock en hybrid som går under namnet Yoshino (Prunus x yedoensis). Dess blommor har fem kronblad och är vita till ljusrosa. Bären är små med stora kärnor och inte särskilt söta, och äts inte i någon större utsträckning av andra än fåglarna.

Ett vanligt förekommande senblommande körsbärsträd är “yae-zakura”, ung. “dubbellagrade körsbärsblommor”, vars rosa blommor bildar stora boll-liknande klungor.

När blommar körsbären?

Eftersom körsbärsblomstret är så starkt förknippat med Japan är det många som försöker lägga sin resa till landet just under körsbärssäsongen. Japan är ett avlångt land och körsbärsblommorna börjar blomma redan i januari i de sydligaste delarna av landet, sedan går “körsbärsfronten” långsamt norrut genom landet och och blommar slutligen på ön Hokkaido i maj. Det lilla band av Japan som turister oftast besöker – Tokyo, Kyoto, och Hiroshima, börjar dock just Yoshino-körsbären i regel blomma mot slutet av mars och slår ut för fullt första veckan i april.

I tabellen nedanför kan du se genomsnittliga datum för när Yoshino-körsbärsträden blommar i olika delar av Japan. Efter att blommorna är fullt utslagna tar det i regel en vecka innan de börjar falla av, och på bara ett par dagar har blommorna helt bytts ut mot trädets nya löv som börjar titta fram.

Siffrorna nedan är genomsnittsvärden – om vintern har varit riktigt mild kan blommorna vara så mycket som två veckor tidigare, om det har varit kallt kan de istället vara lika mycket försenade. Riktigt så stora omsvängningar är dock ovanliga och i fyra fall av fem så blommar körsbären inte mer än 7 dagar senare eller tidigare än genomsnittet. Se Japanexperternas körsbärsprognos för en aktuell prognos.

Ort Blommorna börjar slå ut Blommorna är fullt utslagna
Ishigakijima 15/1 4/2
Okinawa 19/1 4/2
Kagoshima 26/3 3/4
Fukuoka 23/3 3/4
Nagasaki 24/3 3/4
Hiroshima 27/3 5/4
Osaka 28/3 6/4
Kyoto 27/3 7/4
Nara 30/3 6/4
Kanazawa 3/4 11/4
Nagoya 26/3 5/4
Nagano 13/4 19/4
Tokyo 25/3 2/4
Niigata 9/4 16/4
Sendai 10/4 18/4
Yamagata 15/4 21/4
Hirosaki 23/4 28/4
Hakodate 30/4 11/5
Sapporo 3/5 11/5
Wakkanai 14/5 19/5

* Siffror från Japan Meterological Agency

För mer information om när körsbärsträden blommar i olika delar av landet, se också vår årstidsguide.

Resor till Japan under körsbärssäsongen

Publicerad: . Senast uppdaterad: . (c) Japanexperterna.se